Ankara Laboratuvar Müdürlüğü

20 Mayıs 2020

MİSYON, VİZYON
Misyonumuz; Bilgiyi, bilimi ve teknolojiyi müşterilerimiz için birleştirerek, kalite bilincini tüm hizmet birimlerinde geliştirmek ve ulusal/uluslararası standart metotların kullanıldığı Ankara Laboratuvar Müdürlüğünü güvenilir ve etkin bir kurum haline getirmektir.
Vizyonumuz;  Ankara Laboratuvar Müdürlüğü; Gümrük mevzuatını ve Türk Gümrük Tarife Cetvelini uygulayan, Kalite Sistemini benimseyen teknik ve idari personele sahip, teknolojik olarak yeterli teknik ekipmanı olan, doğru ve güvenilir hizmet verecek şekilde yapılanmak, müşteri beklentilerini izleyerek iyileştirici faaliyetlerde bulunmak, bu yapının sürekliliğini sağlamak ve geliştirmek amacıyla sürekli gelişme anlayışını benimsemiştir.
bulunmaktır.


TARİHÇE
28.07.2006 tarih ve 19311 sayılı Müsteşarlık makamının onayı ile İstanbul, İzmir, İzmit, Mersin, Bursa Bölgesel İhtisas Laboratuvarları ile Ankara’da tüm eşya gruplarının analiz edileceği hakem niteliğindeki Merkez Laboratuvarı olmak üzere toplam altı adet Gümrük Laboratuvarı’nın kurulması, kurulacak laboratuvarların akredite olacak şekilde yapılandırılması kararlaştırılmıştır. Laboratuvarımız “Ankara Merkez Laboratuvarı” adıyla 21 Haziran 2005 tarihinde TCDD Yolları Behiçbey Tesislerinde  Gümrük Müsteşarlığı, Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne bağlı bir Şube Müdürlüğü olarak hizmete açılmıştır. Müsteşarlığımız ve Ankara Lojistik Üssü yönetimi arasında yapılan protokol gereği 19 Şubat 2010 tarihinde, Laboratuvarımız Ankara Lojistik Üssü Kampüsü içinde yer alan şu anki binasına taşınmıştır. 8 Haziran 2011 tarih ve 27958 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri” Hakkındaki 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname İle Yeniden Yapılanma Kapsamında, Müsteşarlığımızın ismi “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir. 2 Aralık 2011 tarih ve 28150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/2474 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre “Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü” adı “Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü”, “Ankara Merkez Laboratuvarı” adı ise “Ankara Laboratuvar Müdürlüğü” olarak değiştirilmiştir. 
 
09.07.2018 tarihli 30473 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” KHK/703 ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı adı altında birleştirilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz Ticaret Bakanlığı bünyesinde Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü adıyla faaliyetine devam etmiştir. 10 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 1 nolu “Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” 15. Bölümünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı; Ticaret Bakanlığı adını almıştır. Son olarak; 27 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değişik 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 465 inci maddesi ile 509 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasının “c” bendi çerçevesinde 18.02.2019 tarihinde Ticaret Bakanlığının Taşra Teşkilatı Kurulmuştur. Laboratuvar Müdürlüğümüz Ticaret Bakanlığı Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerine devam etmekte olup Bölge Müdürlüğümüz bağlantı idarelerinden gelen beyannamelere ait numunelerin tahliline müteakip sonuçların ilgili idareye teslim edilmesi işlemleri yürütülmektedir.
 
FAALİYET ALANLARI
Laboratuvar Müdürlüğümüz; 31 Ekim 2009 tarih ve 27392 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Gümrük Laboratuvarlarının Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik”te belirtilen görev, çalışma ve işleyişine ilişkin usul ve esasları ve sorumluluklarını, konusunda eğitimli personel ile geçerliliği kanıtlanmış analiz metotları, bakım-onarım ve kalibrasyonları düzenli olarak yapılan teknolojik cihazları kullanarak, “TS EN ISO/IEC 17025:2017 Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliği için genel gereklilikler” standardında belirlenen prosedürlere uygun şekilde sürekli, güvenilir ve kaliteli bir hizmet vermek suretiyle yerine getirmektedir.
Laboratuvarımızın görev ve faaliyetleri; Türk Gümrük Tarife Cetvelinin veya muaflık hükümlerinin uygulanması bakımından tarife diline göre eşyanın, cins, nev’i ve niteliğinin laboratuvar incelemesi ile tespiti, gümrük vergisi veya ek mali yükümlülüklerinin tespiti için eşyanın bileşiminin belirlenmesi amacıyla fiziksel ve kimyasal analizlerin yapılması, Dış Ticaret Rejimi’nin koyduğu kayıtlar gereği, yasaklama ve kısıtlama hükümlerinin uygulanması bakımından eşyanın mahiyetinin ne olduğunun laboratuvar analizi ile tespiti, gümrük ve dolaylı vergiler idarelerine mevzuatın uygulanmasında bilimsel ve teknik yönden dayanak oluşturması, İdarece lüzum görülecek diğer analizlerin yapılmasıdır.
 
Laboratuvarımız; Kalite Yönetim Birimi, Numune Kabul Birimi, Satın Alma Birimi, Eğitim Birimi, Evrak Kayıt ve Yazı İşleri Birimi ile Temel Kimya-Polimer, Metal, Gıda, Kağıt-Tekstil ve Petrol laboratuvarı olmak üzere 5 birimden oluşan Laboratuvar Teknik Birimleri ile hizmet vermektedir:
 
1. Temel Kimya ve Polimer Laboratuvarı: Saf ya da karışım halindeki organik veya inorganik kimyasal maddeler, müstahzarlar, plastik, polimer, kauçuk ve benzeri numunelerin. analizleri yapılmaktadır.
2. Metal Laboratuvarı: Metal, seramik, porselen, inorganik kimyasal maddeler ve benzeri numunelerin analizleri yapılmaktadır.
3. Gıda Laboratuvarı: Süt ve süt ürünlerinde süt yağı, süt proteini ve asitlik tayinleri, Hayvansal ve Bitkisel katı ve sıvı yağların yağ asidi bileşeni tayinleri, Gıdalarda kuru madde ve kül tayinleri, Tahıl ve tahıl ürünlerinde Nişasta, Kül, Protein ve Rutubet tayinleri, Tahıl ve tahıl ürünlerinde Elek analizi, İşlenmiş tarım ürünlerinde süt yağı, süt proteini, sakkaroz, glikoz, fruktoz, invert şeker ve izoglikoz analizleri ile Nişasta tayini, Hayvan yemlerinde nişasta, glikoz, süt ürünleri tayini, Küspe ve kepek analizleri ile Sebze ve meyvelerden elde edilen müstahzarlar için şeker ve Briks analizleri yapılmaktadır.
4. Kağıt ve Tekstil Laboratuvarı: İpliklerin teks- desiteks sayısının tespiti, Doğal, Sentetik ve Suni kumaş, Doğal, Sentetik ve Suni lif tayinleri, Dokunmuş, dokunmamış ve örme mensucat ile Kağıt analizleri yapılmaktadır.
5. Petrol Laboratuvarı: Mineral yakıtlar, yağlar ve türevleri, bitümenli maddeler, mineral mumlar, petrol ve petrol türevi numunelerin analizleri yapılmaktadır.
 
AKREDİTASYON
Ankara Laboratuvar Müdürlüğümüz; 2013 yılında TÜRKAK tarafından TS EN ISO IEC 17025 standardı kapsamında “Laboratuvar Akreditasyon Sertifikası" almaya uygun görülmüştür. Böylelikle Türk Gümrük tarihinde ilk kez bir Gümrük Laboratuvarı akredite olmuş ve raporları uluslararası kabul gören bir laboratuvar haline gelmiştir. Laboratuvar hizmeti alan müşteriler açısından “doğru ve güvenilir sonuç” anlamını taşıyan bu sonuç, hizmeti sunan laboratuvar açısından da “hizmet kalitesinin güvencesini” oluşturmakta, laboratuvarın yetkin ve yeterli olduğunu kanıtlamaktadır.
 
Kalite Politikamız

  1. Tüm hizmetlerimizi TS EN ISO/IEC 17025  standardına uygun olarak kurulmuş Kalite Yönetim Sistemini sürdürmek, tüm personelin katılımı ile etkinliğini sürekli iyileştirmek ve gelişimini sağlamak,
  2. Bağımsızlık, tarafsızlık, gizlilik ilkeleri doğrultusunda, Ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş metot ve standartlara uygun deneyler yapmak, geçerli ve güvenilir teknik sonuçlar üretmek
  3. Analiz sonuçlarının güvenilirliğini artırmak için, sertifikalı referans maddeler kullanmak,  kalite kontrol testlerini yapmak ve laboratuvarlar arası karşılaştırma testlerine katılmak,
  4. Analiz sonuçlarının kalitesini olumsuz etkileyebilecek iç ve dış etki altında kalmadan tarafsızlık ilkesi içinde belirtilen metotlara uygun şekilde çalışmak,
  5. Laboratuvar personelinin Kalite Yönetim Sistemi içinde hazırlanan tüm dokümantasyonu öğrenmesini ve gerekli iç/dış eğitimleri almasını sağlayarak, politika ve prosedürlere uygun olarak çalışmalarını temin ederek Kalite Politikasını sürdürülebilir kılmak,
  6. İyi bir mesleki ve teknik uygulamaya sahip personelimiz ve sürekli yenilenen eğitim bilgileri ile etkin ve verimli hizmet vermek,
  7. Laboratuvara gelen her türlü şikâyeti değerlendirerek çözüm bulmak ve müşteri memnuniyeti artırıcı faaliyetlerde bulunmak,
  8. Hizmet verilen kişi ve kuruluşların memnuniyetini gözeterek doğru, tarafsız, hızlı ve güvenilir hizmetin “bilgilerin gizliliği” ilkesine sadık kalınarak verilmesini sağlamaktır.
  9. Laboratuvarımızın başarısını ve hizmetlerimizin kalitesini etkileyen tüm süreçleri sürekli olarak iyileştirmektir.